fbpx

Kiegészítő csávázás Mikrobiológiai készítményekkel

A kalászosok védelmében

A vetőmagok mikrobiológiai csávázása – talán a szójáét kivéve – innovatív és jó alternatív megoldásnak tekinthető, annak ellenére, hogy komoly múlttal nem rendelkezik. Ennek egyik oka lehet, hogy az ilyen célra felhasználható baktériumkészítmények köre szűkös. Kevés olyan endospórát képző baktériumos készítmény található a piacon, amely ennek az extrém felhasználásnak megfelel. Pedig mind munkaszervezési, mind költséghatékonysági oldalról ez egy sikeres megoldás.

Mit is várhatunk el az ilyen típusú beavatkozástól? Azt, hogy a baktériumok segítsék a növények tápanyagellátást és indukálják a növények saját „immunitását” a patogén gombákkal szemben. Azt, hogy a mikrobák hosszú ideig életképesek maradjanak a vetőmagon.


Azt, hogy a vetőmagcsávázás során használt egyéb készítmények ne károsítsák a baktériumokat. Ennek a célnak csak a spórásodni képes baktériumok felelnek meg; ezek sokkal ellenállóbbak a hőnek, szárazságnak, magas sótartalomnak, mint a vegetatív sejtek, ezért a termékek felhasználása széleskörűen lehetséges, alkalmasak a mostoha körülmények elviselésére. Amint a körülmények optimalizálódnak, a baktériumok kicsíráznak és szaporodnak.

Hogyan segítik a baktériumok a növény növekedését (direkt és/vagy indirekt mechanizmusok):

bacillus subtilis

A kezelések hatására erőteljesebb, egészségesebb növényeket kapunk, egyöntetűbb lesz a kelés és az egyedfejlődés, nagyobb gyökértömeget érhetünk el, valamint jobb tápanyagáramlást a növényekben. A baktériumkészítmények kijuttatásakor elsődleges szempont, hogy a maghoz legközelebb, a csíranövény környezetébe legyenek kijuttatva, hiszen a gyökérfelületet
kolonizálva tudják kifejteni kedvező hatásukat. A baktériumkészítmény közvetlenül a magra történő felvitele (csávázása)
a fent említett hatások mellett a következő szempontok alapján szintén megfontolandó:

  • a legköltséghatékonyabb kijuttatási megoldás, szemben a szántóföldi kijuttatással, ahol szükséges egy erre a célra felszerelt baktériumkijuttató rendszer,
  • munkaszervezés szempontjából is jóval egyszerűbb, mert más gombaölő szeres csávázószerrel keverhető, együtt alkalmazható a vetőmagüzemben, ellenben a szántóföldi kijuttatással, ahol nagy mennyiségű folyadék mozgatására van szükség, ami komoly logisztikai szervezést igényelhet.

Az MV-Supary-val történő kiegészítő csávázás eredménye garantált azáltal, hogy a csíranövény fejlődésével a gyökérfelületet azonnal képes kolonizálni. A kalászos gabona kezdeti fejlődésétől a viaszérésig képes segítséget nyújtani.

Holopovics Zoltán
Kutatás-fejlesztési vezető
Bio-Nat Kft.

Rendelés menete

Töltse ki az alábbi űrlapot és adja meg az adatait! Kérjük, jelezze nekünk, hogy várhatóan mekkora mennyiségre lenne szüksége! Az űrlap kitöltése még nem jár vásárlási kötelezettséggel,
értékesítő kollégánk keresni fogja, és egyeztet Önnel a részletekről.

06 25 462 993

Elérhetőek vagyuk munkaidőben

Címünk

 2431 Perkáta, Kisbács u. 20.

Email

bionatkft@yahoo.com

Ha telefonon szeretne érdeklődni, keresse megyei értékesítőnket!

László Máté

+36 30 714 5807
laszlo.mate@bio-nat.hu

Szűcs Mónika
Okleveles agrármérnök

+36 70 426 7251
szucs.monika@bio-nat.hu

Berényi Zsuzsa
Okleveles agrármérnök

+36 30 491 8243
berenyi.zsuzsa@bio-nat.hu

Umenhoffer Péter

+36 30 139 8120
u.peter@bio-nat.hu

Széll Katalin
Növényorvos

+36 20 802 6062
szell.katalin@bio-nat.hu

Vranyák Gergely

+36 20 964 4560
vranyak.gergely@bio-nat.hu

Umenhoffer Péter

+36 30 139 8120
u.peter@bio-nat.hu

Umenhoffer Péter

+36 30 139 8120
u.peter@bio-nat.hu

Umenhoffer Péter

+36 30 139 8120
u.peter@bio-nat.hu

Umenhoffer Péter

+36 30 139 8120
u.peter@bio-nat.hu

Kirchner Alajos
Okleveles agrármérnök

+36 20 579 7701
kirchner.alajos@bio-nat.hu

Kirchner Alajos
Okleveles agrármérnök

+36 20 579 7701
kirchner.alajos@bio-nat.hu

Rigó Krisztián
Okleveles agrármérnök

+36 30 540 7146
rigo.krisztian@bio-nat.hu

Wágner Flórián

+36 30 360 8742
wagner.florian@bio-nat.hu

Sziva Zsolt

+36 30 600 9896
sziva.zsolt@bio-nat.hu

Umenhoffer Péter

+36 30 139 8120
u.peter@bio-nat.hu

Szabó Zsolt

+36 30 529 9502
szabo.zsolt@bio-nat.hu

Hirling Adrienn

+36 30 529 9502
hirling.adrienn@bio-nat.hu

Rigó Krisztián
Okleveles agrármérnök

+36 30 444 8083
rigo.krisztian@bio-nat.hu

Rigó Krisztián
Okleveles agrármérnök

+36 30 444 8083
rigo.krisztian@bio-nat.hu

Umenhoffer Péter

+36 30 139 8120
u.peter@bio-nat.hu

A Te szaktanácsadód

Nem találja értékesítőt az megyéjében? Hívja a központi számunkat!

Maradjunk kapcsolatban!

Ha szeretne többet megtudni a termékeinkről, de még nem biztos benne, hogy vásárolna, iratkozzon fel hírlevél sorozatunkra!

Ígérjük, hogy nem fogjuk teleszemetelni a postaládáját, viszont időnként hasznos tippeket küldünk a termékeink felhasználási lehetőségeiről, akcióinkról, melyeket akkor olvas el, amikor Önnek alkalmas!